Zamilujte si zmenu, prinesie vám úspech

Zamilujte si zmenu, prinesie vám úspech


Väčšina ľudí zmeny neznáša. Pritom jedinou istotou je, že svet se neustále mení. Naučte sa prijať zmeny a vyťažiť z nich to najlepšie.

Máme radšej katastrofy

Strach je prirodzený. Vo vývoji človeka mal zásadnú funkciu pre ochranu života. V prípade hroziaceho nebezpečenstva v nás aktivuje tri základné stratégie prežitia – útek, útok, alebo stuhnutie, teda taktiku mŕtveho chrobáka. S modernou dobou sa však pocit strachu rozšíril aj na okolnosti, ktoré nie sú pre život priamo ohrozujúce. Medzi takéto situácie patrí aj strach zo zmeny.

Väčšina z nás pozná porekadlo, že sťahovať sa je horšie, než vyhorieť. A aj keď vyhorieť znie ako väčšia katastrofa, sťahovanie býva pre mnoho ľudí oveľa náročnejšia životná situácia. Je to preto, že keď vám všetko zhorí, ste, aj keď nedobrovoľne, postavení pred hotovú vec a vašou úlohou je „iba” riešiť vzniknutú situáciu. Oproti tomu sťahovanie je pomalý proces, ku ktorému sa síce rozhodujete dobrovoľne, ale znamená veľkú odbočku zo zabehnutých koľají. Je to veľká zmena, ktorú musíte realizovať.

 Strach zo zmeny je hlavne strach z neistoty, ktorú zmena prinesie. A tiež neznámeho, ktoré nás čaká, pretože väčšinou nemáme predstavu, čo sa stane „po tom”. 

 Z kroku do neznáma má strach takmer každý.   
Z kroku do neznáma má strach skoro každý.

Proces zmeny je však zákonitý jav, ktorý u všetkých ľudských jedincov prebieha v rovnakých krokoch. Aké to sú?

Postup zmeny

UpozornenieZ nejakého podnetu si uvedomíme, že je potrebné niečo zmeniť.

Napríklad už si nemáte v malom byte kam dať veci.
 Pripustenie problému Viete, že ku zmene by určite dôjsť malo, ale zdráhate sa ju prijať ako fakt.

Vravíte si, že to v tom byte ešte nejako vyriešite, upracete skrine, nájdete priestor inde.
 Príprava na zmenu Pomaly si pripustíte, že je potrebné niečo zmeniť a o zmene začnete premýšľať.

Začnete si nezáväzne prezerať inzeráty s ponukou predaja bytov.
AkciaZačnete zmenu konkrétne realizovať.

Vezmete ako hotovú vec to, že sa musíte presťahovať a začnete si reálne hľadať nový byt.
UdržanieAj počas realizácie zmeny môže dôjsť k zlyhaniu, preto je potrebné si udržiavať motiváciu dosiahnutia svojho cieľa.

Napríklad, ak sa vám nedarí nájsť byt, ktorý by zodpovedal vašej predstave, ste z toho sklamaní. Vravíte si, že sa vlastne sťahovať nemusíte, že to ešte v malom byte vydržíte.
 Ukončenie procesu zmeny Dokončíte celý proces zmeny.

Naozaj sa presťahujete do nového bytu. 


Zmena je cestou k úspechu

Aj keď sa zmeny väčšinou bojíme, pomerne často sa stáva, že ide o zmenu k lepšiemu. Niektorým, dnes už svetovo známym firmám, priniesla zmena veľký úspech.

Spoločnosti, ktorým zmena priniesla svetový úspech

National Geographic ako vedecký časopis iba pre úzku skupinu odborníkov

National Geographic patrí medzi najznámejšie magazíny na celom svete, a to hlavne vďaka svojim úchvatným fotografiám.

Dňa 27 januára, roku 1888, vznikla vo Washingtonu D.C. spoločnosť National Geographic Society, ktorej súčasťou boli právnici, vedci, učitelia, geografovia aj ekonómovia, ktorí publikovali veľmi dlhé vedecké publikácie pre obmedzený okruh ľudí.

Až na prelome storočia sa zameranie úplne zmenilo a začali sa do magazínu vkladať veľké fotografie a ilustrácie. Vďaka tomu si magazín našiel cestu na široký trh.

Spoločnosť BMW pôvodne vyrábala lietadla

Automobily BMW pozná každý, samotná spoločnosť vznikla v roku 1916 a jej zameraním neboli autá, ale lietadlá. Pod rúškom spoločnosti Bavarian Motor Works, teda BMW, vznikali lietadlá bojujúce v 1. svetovej vojne.

Keď Nemci vojnu prehrali, továreň začala vyrábať motocykle a následne aj autá. Postupne sa z nej stal jeden z najväčších výrobcov áut na svete.

 Zmena ako bod zlomu   
Zmena ako bod zlomu

Naučte sa milovať zmeny

Jednou zo životných zmien, ktorá stretne mnohých ľudí, sú zmeny v práci. Zase je tu strach z neistoty a neznáma čo bude po tom. Zmena v rámci podnikového riadenia, má rovnaký proces, ako ktorákoľvek iná zmena. Ako by sa mala zmena naplánovať a zrealizovať v projektovom riadení nájdete tu.


„Inteligencia je schopnosť prispôsobiť sa zmene.”

Stephen Hawking


Porozumieť procesu zmeny a naučiť sa ho zvládať, vám môže priniesť veľa dobrého. Ako na to?

Ako sa vyrovnať so zmenou

1. Uvedomte si, že jediné, čo je v tomto svete nemenné, je princíp zmeny. Všetko sa mení. Pozrite sa napríklad do prírody. Aj kameň a hory sa menia. Vnímajte teda zmeny ako prirodzenú, pozitívnu súčasť svojho života.

2. Majte dostatočne dobrý dôvod. Čokoľvek sa nám robí oveľa lepšie, pokiaľ máme dostatočný, a pre nás dôležitý dôvod, prečo by sme niečo mali urobiť. Nabudúce až budete stáť pred rozhodnutím, vrhnúť sa smerom zmeny alebo zostať lypnúť na starých zvykoch, pýtajte sa sami seba, čo za príležitosť so zmenou prichádza. Záleží na tom, kam upriete svoju pozornosť. Môžete sa pozerať na to, o čo prichádzate, alebo môžete hľadať pozitíva a byť nadšení.

3. Nájdite si skupinu ľudí, ktorí vás budú podporovať.  Čímkoľvek prejdete ľahšie, pokiaľ za sebou či vedľa seba máte niekoho, kto vás podporuje. Niekoho, kto vo vás verí, povzbuzuje vás, dodává vám morálnu posilu, prípadne pohladí, pokiaľ sa niečo nepodarí tak, ako ste si predstavovali. Nájdite si teda skupinu ľudí, ktorí vás budú povzbudzovať a pomôžu vám zameriavať sa na tie pozitívne a správne veci.

4. Vyskúšajte niečo nové, čo ste nikdy neskúsili. Pre podporenie rozhodnutia zmeniť sa a stať sa viac flexibilnými, začnite skúšať nové veci. Je to ako so všetkým. Čomu sa začneme vystavovať vo väčšom meradle, to nám určitým spôsobom zovšednie a znormálnie. Nakoniec prídete do stavu, kedy aj zmeny pre vás budú normálne, jednoducho si na ne zvyknete.

5. Rozhodnite sa, že sa od dnes začnete na zmeny pozerať ako na pozitívnu príležitosť. Je veľmi pravdepodobné, že zmena samotná v okamžiku, kedy k nej dôjde, prinesie nejaké nepohodlie, možno neistotu či strach. Skúste sa na ňu pozrieť z väčšej diaľky, z oddialenej perspektívy a hľadajte to dobré, čo zmena prináša.

6. Vezmite zmenu ako príležitosť pre svoj sebarozvoj. Zmeny sa nám zdajú nebezpečné alebo hrôzu naháňajúce, pokiaľ máme nedostatok znalostí či skúseností. Keď ich však vezmete ako príležitosť k ďalšiemu osobnému rozvoju, potom pre vás nebude zmena tak stresujúca.

7. Poučte se zo zmeny. Pokiaľ prechádzate nejakou zmenou, snažte sa získať čo najviac poučení. Nikdy neviete, za pár rokov, vás tieto poznatky môžu posilniť pri ďalších zmenách.

8. Majte zmysel pre humor. Či už sa Vám zmena páči alebo nie, oveľa lepšie ju ustojíte, pokiaľ nestratíte zmysel pre humor. V situáciách, ktorými prechádzate a taktiež keď si dokážete urobiť srandu sami zo seba.

Magdaléna Sikorová
Header Projektově
Vyskúšajte Projektově na 14 dní zadarmo
Nie je potrebná žiadna inštalácia. Systém Vám okamžite pošle prihlasovacie meno a heslo na váš e-mail.