Zvýšte svoju efektivitu pomocou „Pomodoro metódy”

Kuchynský budík, ako nástroj riadenia času.
Kuchynský budík, ako nástroj riadenia času.

Technikou Pomodoro porazíte prokrastináciu

Už sa vám to zrejme stalo. Musíte urobiť prácu, do ktorej sa vám, ale vôbec nechce. Namiesto naplánovanej úlohy ste však už pokosili celú záhradu, upratali bielizník svojho pubertálneho potomka alebo umyli partnerovo auto. Nie ste leniví, len jednoducho prokrastinujete. Máme pre vás dobrú správu, existuje metóda, ako odkladanie prekonať. Stačí vám k nej len obyčajný kuchynský budík.

Podľa názvu by sa mohlo zdať, že ide o babskú radu. V skutočnosti ide o renomovanú techniku, ktorú využívajú ľudia na celom svete. Vymyslel ju Francesco Cirillo a je úplne jednoduchá. A nemusíte mať nutne ani budík v tvare paradajky.

Prokrastinácia je výrazná a chronická tendencia odkladať plnenie povinností a úloh na neskoršiu dobu. Najčastejšie ide o úlohy nezáživné, psychicky náročné a nepríjemné. Môže predstavovať rizikový faktor pre duševné zdravie. Prokrastinácia môže vyústiť do stresu, pocitu viny, psychickej krízy a straty produktivity. Spojenie týchto pocitov môže viesť k ďalšej prokrastinácii a vytvára tak určitý kruh.

Prokrastinácia je do určitej miery normálne psychologické správanie. Chronická prokrastinácia však môže byť príznakom vážnej mentálnej poruchy. Takto postihnutí ľudia majú často strach vyhľadať pomoc kvôli sociálnej stigme a rozšírenému omylu, že prokrastinácia je spôsobená lenivosťou, nízkou silou vôle alebo malými ambíciami.

Pozrite sa tiež  video. Spoznáváte sa?

Francesco Cirillo Francesco Cirillo, autor metódy Pomodoro, pracuje už dvadsať rokov ako softwérový inžinier. Založil startup, ale pracoval aj v nadnárodnej spoločnosti a ako poradca na voľnej nohe. Dnes je mentorom tisícov vývojárov a softwérových tímov. Popri štúdiu na vysokej škole v osemdesiatych rokoch vynašiel techniku Pomodoro. Stala sa obľúbeným nástrojom k riadeniu času a je používaná po celom svete.

Zdroj


S paradajkou stihnete viac práce za kratšiu dobu

1Vyberte úlohu, na ktorej chcete pracovať.

Niečo veľké alebo niečo malé. Niečo, čo by ste najradšej odložili o milión rokov. Dôležité je, že to niečo si zaslúži vašu plnú pozornosť.

2Nastavte si budík na 25 minút.

Prisahejte sami sebe: "Budem sa 25 minút venovať iba tejto úlohe a ničomu inému. Zvládnem to. Je to predsa iba 25 minút."

3Pracujte na úlohe, pokiaľ budík nezazvoní.

Ponorte sa do práce na úlohe a myslite iba na ňu. Keď vás napadne niečo iné, poznačte si to na papier a hneď pokračujte v úlohe, ktorú robíte.

4Až budík zazvoní, odškrtnite si dokončenú úlohu

Gratulujeme! Podarilo sa vám naplno venovať jednej úlohe 25 minút bez prerušenia. Pokiaľ ste úlohu nedokončili, nevadí. Naplánujte si čím po prestávke začnete a úlohu dokončíte napríklad nasledujúcou „Pomodoro jednotkou”. (25 minutový úsek, ohraničený zazvonením budíka)

5Dajte si krátku prestávku.

Choďte sa prejsť, relaxujte, vypite si rýchlu kávičku, alebo robte čokoľvek iné, ale hlavne nie pracovné. Prestávka by mala trvať tak 5-10 minút.

6Každé 4 cykly si urobte dlhšiu prestávku.

Keď už dokončíte 4 „Pomodoro jednotky”, urobte si prestávku 20-30 minút. Váš mozog počas tejto doby vstrebe všetky informácie a odpočinie si pred ďalšími úlohami sústredenej práce.

Krátke video vám techniku Pomodoro vysvetlí podrobnejšie.


V čom vám ešte kúzelná paradajka pomôže?

Pripadá vám to až príliš jednoduché? Skúste to a sami budete prekvapení, čo všetko sa dá stihnúť za 25 minút. A nielen to, metóda pracovných cyklov s prestávkami vám prinesie aj ďalšie plusy:

  • prestanete robiť chyby kvôli nedostatku koncentrácie,
  • uvedomíte si, že niektoré úlohy je možné zvládnuť oveľa rýchlejšie, než sa vám zdá,
  • zažijete menej stresu z nedokončenej práce,
  • naučíte se lepšie zorganizovať a naplánovať svoje úlohy a denný rozvrh,
  • užijete si, vďaka dobre naplánovanej práci, viac voľného času bez výčitiek,
  • pravidelnými prestávkami sa viac zameriate na seba a zlepšíte svoj pracovný výkon,
  • naučíte sa veľký cieľ rozdeliť na jednoduchšie, zvládnuteľnejšie ciele a zvýšíte tak svoju motiváciu to urobiť.


 Čas už nebude váš problém   
Čas už nebude váš problém


Pokiaľ doma kuchynský budík nemáte, môžete využiť aplikáciu na internete. Napríklad: Tomatoi.st alebo TomatoTimer.

Iba v jednom prípade má technika Pomodoro svoje úskalia. Keď potrebujete pracovať sústredene dlhšiu dobu, ako 25 minút. Ide väčšinou o kreatívnu prácu, ktorá sa za 25 minút nestačí naštartovať, rozvinúť a dôjsť k svojmu cieľu. Techniku Pomodoro môžete použiť na začiatku, práve k naštartovaniu kreatívneho myslenia a odbúraniu bloku pre dlhodobejšiu prácu. Potom už nebudete vnímat svet okolo a budete pracovať sústredene a dlho.

Aplikácia Projektově sa jednoducho stane partnerom pre váš nový spôsob riadenia času technikou paradajka. Svoje úlohy si v systéme Projektově rozdelíte na jednotlivé pod-úlohy a tak z nich urobíte „Pomodoro Jednotky”. Ak ich splníte, odškrtnete. Všetky úlohy budete mať na jednom mieste, prehľadne a so všetkými súvislosťami.

Magdaléna Sikorová
Header Projektově
Vyskúšajte Projektově na 14 dní zadarmo
Nie je potrebná žiadna inštalácia. Systém Vám okamžite pošle prihlasovacie meno a heslo na váš e-mail.