MoonChocolate riadi svoj čokoládový vesmír s Projektově

Nekonečný vesmír v čokoláde=

Zuzka a Michal sa rozhodli vyrábať čokoládu. Ich firma už po roku svojej existencie predstavuje svetu flotilu čokolád kozmickej chuti inšpirovanej cestami na Mesiac. V nekonečnom vesmíre si konečne našli svoje miesto. Ako partnera pre svoje aktivity sa rozhodli používať Projektově.

Baví nás vesmír a čokoláda

Ako to vlastne všetko s čokoládou začalo?

Vo svojej profesijnej kariére som sa prepracoval na dobre platené miesto v banke. Bol to môj sen, ale veľmi rýchlo som zistil, že to nie je ono, že ma tá práca nenapĺňa a že chcem robiť niečo úplne iné. Stále som premýšľal do čoho sa pustím, čo by ma bavilo. Až raz, keď som ako každý deň cestou do práce popíjal horúcu čokoládu v jednej čokoládovni, ma to napadlo. Budem vyrábať kvalitnú čokoládu. Tak ma tá myšlienka nadchla, že som ju hneď predniesol svojej partnerke Zuzke. Zo začiatku bola skeptická, ale potom sa mi ju podarilo presvedčiť. Viem byť veľmi presvedčivý. (smiech)

Aký je váš sortiment dnes?

Predávame niekoľko druhov čokolád a svetovo ojedinelé čokoládové Mesačné kamene. Naše čokolády sa líšia svojimi príchuťami, prísadami a taktiež podielom obsahu kakaa. Rozhodli sme sa našu výrobu čokolád dizajnovo aj obsahovo prepojiť s vesmírom. Preto sme názov firmy i názvy čokolád spojili s Mesiacom.

Prečo je vaša čokoláda prepojená s vesmírom?

Pretože vesmír je naša láska, rovnako ako čokoláda. Vesmír, to je nekonečný priestor, v ktorom jednoducho neexistujú žiadne limity. My chceme, aby taká bola aj naša čokoláda. Bez obmedzení, bez limitov. Viete, ako krásne sú nazvané krátery a moria na Mesiaci? Napríklad More hojnosti alebo More nektáru. Podľa mňa sú to perfektné názvy pre čokoládu a taktiež sa tak volajú naše čokolády.

Boli sme ešte väčšie lamy, než sme si mysleli

Vedeli sme všetko a nič

Mali ste s výrobou čokolády nejaké skúsenosti?

Boli sme úplné lamy. Na výrobu pravej čokolády u nás neexistujú ani žiadne kurzy. Jednoducho sme na to museli prísť samoštúdiom. Prvé návody sme odpozorovali z videí na YouTube. Taktiež sme šli do Holandska a zúčastnili sa miestneho festivalu čokolády. Tam sme zisťovali, ako to chodí, získali kontakty na dodávateľov kakaových bôbov aj na výrobcov. A aj keď sme tam zistili, že sme ešte väčššie lamy, než sme si pôvodne mysleli, kolená sa nám nerozklepali.

Ako ste teda začali so samotnou výrobou?

Na základe informácií, ktoré sme získali, sme si nakúpili stroje a začali vyrábať. Nakupujeme suroviny priamo od dodávateľov, ako napríklad kakaové bôby z Vietnamu. Potom si ich sami ručne triedime, čistíme a pražíme. Ďalej pokračujeme vo výrobe podobným spôsobom. Všetko robíme ručne, pomáhame si len špeciálnymi strojmi, bez ktorých to nejde. No a samotná výroba? Museli sme to len skúšať tak dlho, až sa to podarilo. Metóda pokus, omyl.

Vymysleli sme svetový unikát, čokoládové Mesačné kamene

Úžasne chutná čokoláda podivného tvaru dostala meno Mesačné kamene.

Čím je vaše čokoláda iná?

Našu čokoládu predáva kakao. Kvalitné, správne upražené kakaové bôby a kvalitné kakaové maslo. Ľudia dnes posudzujú čokoládu podľa toho, koľko obsahuje percent kakaa. Je to vlastne predsudok. Naša čokoláda každého ohromí svojou chuťou aj keď má napríklad iba 45 % podielu kakaa. Naviac je vlastne diétna.

Ako vznikli vaše svetovo ojedinelé “mesačné kamene”?

Tento druh čokolády s netradičným tvarom vznikol rovnako ako všetky úžasné veci, úplnou náhodou. Vyrobili sme čokoládu neobvyklého tvaru a premýšľali sme, čo s ňou. Tak sme ju jednoducho vzali do stánku a predávali vedľa iných čokolád. Až prišiel taký malý chlapček a hovorí, že chce tam tie kamienky. A skvelo chutiaca čokoláda podivného tvaru naraz dostala meno a miesto v našej hviezdnej flotile.

Projektově mi upratalo v hlave

Prečo ste sa rozhodli používať Projektově?

Keby ste tak videli do mojej hlavy… (smiech) Mám tam stovky neusporiadaných nápadov a myšlienok. Potreboval som ich nejako usporiadať a nájsť systém komunikácie so Zuzkou. Skúšali sme rôzne metódy, ako napríklad papieriky na chladničke, ale to samozrejme nefungovalo. Projektově je jednoducho upratovačka v mojej hlave.

„Poznám aj rôzne iné softwary, ale Projektově je podľa mňa, s ohľadom na pomer výkon-cena, najlepší.”

hovorí Michal Kijonka.

Aké funkcie sú pre vás najprínosnejšie?

Každý používame Projektově inak. Pre mňa je veľmi podstatné, že doň môžem zaznamenať všetky svoje nápady a pridať ďalšie kroky a úlohy, ktoré z nich plynú. Vytváram si tak vlastne svoje myšlienkové mapy. Zuzka ho používa ako denný diár, do ktorého si zaznamenáva všetky úlohy. Systém potom sám kontroluje ich splnenie, takže vlastne nemôže nikdy nič zabudnúť, žiadna úloha nezapadne. Naviac by som dodal, že tým, že úlohy zapisujeme do systému, ten nás na ne sám upozorňuje, máme kľudnejšiu domácnosť. (smiech) Je to iné, keď vám úlohu pripomenie systém, než keď jeho splnenie požaduje partner, nie? Do budúcna plánujeme, že pridáme do nášho systému Projektově niektorých odberateľov.

Čo vás na Projektově najviac prekvapilo?

Musím povedať, že je ešte lepší, než som čakal. Perfektný je tiež zákaznícky servis. Že mi niečo nefunguje, ma Zdeněk upozorní ešte skôr, než na to prídem sám. Jednoducho perfektné. Projektově mi vyčistilo hlavu, a dokonca sa mi vďaka nemu už stalo, že som o piatej popoludní skončil, pretože som už mal všetko hotové. To sa mi skutočne v minulosti nestávalo.

Vesmír nemá limity ani prekážky

Akú najhoršiu prekážku ste na svojej ceste za čokoládou zažili?

Stalo sa nám napríklad, že sme si vybrali priestory pre manufaktúru pre výrobu čokolády v Ostrave. Už sme boli s majiteľom dohodnutí a mali iba podpísať zmluvu. Ibaže pán majiteľ nám zrazu poslal SMS, že našu dohodu ruší a priestory jednoducho prenajal niekomu inému. Najprv to bol skutočne šok. Mali sme objednané stroje, ktoré sme museli niekam umiestniť. Narýchlo sme teda hľadali iné miesto. Nakoniec sa nám podarilo nájsť iné. Oveľa lepšie, než boli tie pôvodné a oveľa bližšie k nášmu bydlisku. Bolo to vlastne to najlepšie, čo sa nám mohlo stať. Takže prekážky v našom vesmíre prinášajú vlastne iba dobré veci.

Prekážky v našom vesmíre prinášajú iba dobré veci.

Ako vidíte budúcnosť vašej firmy?

Aká bude budúcnosť našej firmy neviem. Tá je predsa vo hviezdach. Je to tak, ako sme hovorili na začiatku. Vesmírny priestor má predsa neobmedzené možnosti a ničím nás nelimituje.

Magdaléna Sikorová
Header Projektově
Vyskúšajte Projektově na 14 dní zadarmo
Nie je potrebná žiadna inštalácia. Systém Vám okamžite pošle prihlasovacie meno a heslo na váš e-mail.