V jednoduchosti je krása a v špecializácii profesionalita

 Zakladateľ jablunkovskej architektonickej kancelárie NODUM začínal navrhovať svoje prvé projekty v garáži. Dnes má jeho firma 10 zamestnancov, niekoľko brigádnikov a spolupracuje s desiatkami externých partnerov. Je z nej rešpektovaná regionálna firma. K dokonalosti jej chýbal už iba posledný krok. 

Architektonické štúdio NODUM stavalo svoju prestíž krok za krokem.

Zo štúdia v garáži vybudovali za 6 rokov rešpektovanú firmu

„NODUM som založil pred viac než šiestimi rokmi. Začínal som kedysi v garáži, skutočne v garáži, kde mal dedo veľa rôznych súčiastok a železa. Samozrejme som si ju musel prerobiť na malý atelier, v pôvodnom stave by nebola použiteľná. Pracoval som v stavebnej firme ako architekt, ale mal som potrebu založiť samostatný ateliér. Bol to jeden z mojich osobných projektov, ktoré som si vymyslel a potom zrealizoval predovšetkým s pomocou mojej rodiny. Postupne sa ku mne pridali moji spoločníci Milan Czudek a Lukáš Wawrosz a tím sa ďalej rozrastal, ” spomína na začiatky firmy jej zakladateľ Ing. arch. Marek Pyszko.

NODUM je skrátene nový dom, ale má tiež hlbší význam. V latinčine znamená uzol. Marek Pyszko chcel vytvoriť značku, ktorá nebude prezentovať jedného človeka, ale celý tím, pretože na ňom stoja všetky projekty firmy. Význam uzlu je pre neho teda symbolický. Predstavuje spojenie alebo aj spletenie viacerých povrazov do jedného pevného.

Regionálny ateliér NODUM v Jablunkove pôsobí od roku 2013. „Máme radi kraj, v ktorom máme svoje korene. To pre nás samozrejme znamená, že máme síce menšiu konkurenciu, ale tiež menej ľudských zdrojov a menej zákaziek na výber”, dodáva Pyszko. Mali síce skúsenosti z ateliérov v Brne, či Prahe, ale vlastne nulové skúsenosti s riadením firmy a projektov. Dodnes sa v tomto odbore stále učia a aktivne rozvíjajú. „Sme na seba hrdí, pretože vybudovať architektonický ateliér v malom mestečku na kraji republiky, v regióne veľmi rázovitom a pomerne skromnom, to skutočne nebolo jednoduché,” uzatvára svoje spomínanie zakladateľ firmy.

K efektívnemu riadeniu projektov bol potrebný ešte jeden krok

Keď sa Marek Pyszko pozerá späť, bolo vtedajšie riadenie projektov neuspokojivé. Nemali ucelený prehľad nad prebiehajúcími projektami, nad ich množstvom a stavom. Strávený čas na projektoch vykazovali v tabuľkách, ale ich report bol zložitý, chybový a skôr ako sa spravil, tak bol neaktuálny.

Úlohy mal každý sám pri sebe, v hlave alebo rôzne v poznámkach. Nebolo prakticky možné získať prehľad nad množstvom úloh a ich plnením jednotlivými členmi tímu. Už vôbec nie v reálnom čase.

Tabuľky a poznámky nikam neviedli.

To všetko bol dôvod prečo sa rozhodli hľadať software, ktorý by tieto ich problémy vyriešil. Hľadali takú aplikáciu, ktorá splní všetky ich požiadavky v jednej, bez nutnosti ďalších externých služieb. „Hľadali sme riešenie, ktoré nám umožní mať relevantné, teda aktuálne a komplexné informácie k projektom. Potrebovali sme vedieť, kde v projekte sme, čo je potrebné urobiť, koľko času sme na ňom strávili a koľko nám ešte zostáva,” vysvetľuje Marek Pyszko.

V Projektove sme našli riešenie našich problémov

„Prešiel som niekoľko aplikácií, ale iba Projektove ponúkalo potrebný rozsah služieb v jednom balíčku a za rozumných podmienok,”

hovorí Marek Pyszko.


Aplikácia Projektove im vyhovovala predovšetkým svojou rôznorodou funkčnosťou. Konkrétne sa im páčila myšlienková mapa, trackovanie časov, Ganttov graf a tiež rozpočet projektu.


So zavedením Projektove sa firma zmenila.

  • majú väčší prehľad o tom, na koľkých projektoch pracujú a koľko času na nich trávia
  • môžu lepšie odhadovať a porovnávať plánovaný a strávený čas na projektoch
  • dôsledne pracujú s úlohami a časom na nich stráveným
  • lepšie si uvedomujú skutočnú efektivitu svojej práce
  • jednoducho vykazujú a dokazujú množstvo času stráveného na jednotlivých úlohách
Všetky projekty sú uložené a riadené v aplikácii Projektove

Pre NODUM sa aplikácia Projektove stala nedeliteľnou súčasťou ich každodennej práce.

Do budúcna majú v pláne Projektove využívať aj k predikcii vyťaženosti tímu a plánovaniu projektu vzhľadom k budúcim kapacitám.

 Aké bolo očakávanie firmy NODUM a ako sa ho Projektove podarilo naplniť? 

OČAKÁVANIE
  1. Všetci zamestnanci budú vedieť, čo majú robiť a koľko času na zadanej úlohe majú tráviť alebo už strávili.
NAPLNENIE OČAKÁVANÍ
  1. Aplikácia naplno splnila ich očakávania vo svojej funkčnosti. Nad očakávania bolo individuálne nastavenie služby a stále trvajúca spolupráca na zavádzaní nových funkcií.


„To, čo najviac oceňujem a čo ma prekvapilo je, že sú chlapci z Ostravy, a že s nimi môžeme Projektove ďalej rozvíjať a prispôsobovať našim potrebám,”

 pochvaľuje si Marek Pyszko.
Magdaléna Sikorová
Header Projektově
Vyskúšajte Projektově na 14 dní zadarmo
Nie je potrebná žiadna inštalácia. Systém Vám okamžite pošle prihlasovacie meno a heslo na váš e-mail.