Drobné nejasnosti pri prevádzke rodinnej firmy môžu niekedy vytvoriť problémy, ktoré sa potom nosia aj domov.

Garážový začátek
Písal sa rok 1991, keď sa v garáži začal príbeh rodinnej firmy s jasnou víziou. Rodina Vrňatová sa rozhodla, že na český a slovenský trh začne dovážať kvalitné rybie konzervy a chladné rybie výrobky z celého sveta. Viete, čo znamená Nekton? Nekton znamená všetko, čo aktívne pláva vo vodách riek a oceánoch a nenechá sa iba tak unášať prúdom.

Presne takto by sa dala opísať aj táto rodinná “garážovka, ” ktorá si išla za svojím snom od samého začiatku- rozvoz prvých konzerv v škodovke, snaha o získanie zákazníkov a často krát náročné účasti na veľtrhu atď. Spomeňte si na začiatky podnikania deväťdesiatych rokoch- zakladatelia rodinných firiem boli priekopníci, čo sa všetko učili za pochodu firmy. Vízie a sny boli veľké, cesta často tŕnitá a dlhá, ale, keď sa držíte motta - „Nikdy by sme nepredávali nič, čo by sme nedali zjesť vlastným deťom. Veď to, predsa musí dobre dopadnúť."

Nekton sardinky

Ešte pred dvoma rokmi fungovala firma úplne bez marketingu, e shopu a Projektově. Všetko bolo zamerané na dodávanie produktov do obchodných reťazcov. Ale s príchodom nových “členov” do tejto rodiny prišli zmeny a postupná modernizácia.

Veľkú zásluhu na tom mal možno aj “covid", a hlavne online doba, ale najväčšiu zmenu priniesol nový člen rodiny pán Bureš, ktorý sa stará o marketing a online predaj. Pre pána Bureša však Projektově nebolo cudzie, pretože so systémom pracoval v agentúre na letecké zážitky. Zídu sa mu skúsenosti aj u Vrňatových?

Ako firma fungovala, čo sa zmenilo a akú úlohu v tom malo Projektově?

Rodinná firma
Ved si to iba predstavte: Viete sa vžiť role, keď sa staráte nie len o postupný rozvoj firmy, dovážanie tovaru do obchodných reťazcov na čas, ale ja o zodpovednosť za dovoz z celého sveta a mnoho ďalších vecí? K tomu ste tím už skoro 20 ľudí a všetci ste rodina. Viete si to asi predstaviť, ako je to s riešením problémov v rodinných firmách.

S firmou to síce všetci myslia dobre, ale chyby a nedorozumenia vznikajú všade a potom sa tie všetky problémy riešia aj doma. Veľký risk a neskutočná zodpovednosť - nikto nechce kvôli biznisu poškodiť rodinu. Naviac máte vo svojich rukách živobytie a príjem svojich blízkych. Toto všetko už naozaj potrebuje poriadok a elimináciu komunikačného šumu!

Ako hovorí sám pán Bureš: „Pri mojom nástupe do firmy som si všimol, že za tých 30 rokov funguje tzv. Normalizovaná deviácia- veci sa robia tak, ako by sa ideálne robiť nemali, ale funguje to. Všetko sa riešilo po telefóne, a tak občas nastali aj klasické situácie” Ale ty si mi povedal..”

Ondřej Bureš, Konateľ spoločnosti NEKTON – Vrňata, s.r.o.
„Z predchádzajúceho zamestnania som mal výborné skúsenosti s používaním Projektově, preto som opatrne ukazoval v čom by mohlo pomôcť aj u nás vo firme. Chcel som docieliť iba základné priority, aby bolo niekde zaznamenané, kto kedy, čo komu povedal, kedy má byť niečo hotové a hlavne, aby sa nestrácali informácie, a tak nedochádzalo k nedorozumeniam. Ukázalo sa, že to má zmysel a používanie sa postupne rozširovalo.“
Ondřej Bureš / Konateľ spoločnosti NEKTON – Vrňata, s.r.o.

Stojaté vody sa rozhýbali a s Projektově prišiel jednoduchý a jasný prehľad.

Rozhodnutie pre Projektově

Nekton pluje dál
Pán Bureš už Projektově poznal z predchádzajúceho zamestnania a do firmy ho priniesol. Dôležité však je, že všetkým členom tejto rodinnej firmy záleží na progresívnom raste a snaha o pokrok sa tak stretáva s podporou. Všetci chcú procesy zjednodušiť a zlepšiť, len na zmeny nebol čas. Dlhšiu dobu bol všetok čas venovaný iným oblastiam – napr. pokroku technológie v sklade. Podstatné je, že proti zavedeniu Projektově nebol nikto.

Ako kolegovia zareagovali na príchod Projektově?

Nekton vykládka

Projektově tím srdečne privítal, hoci to prinieslo novinky a zmeny. Kolegovia boli radi, že ich s Projektově zoznamuje niekto, kto s ním už má skúsenosti - práve pán Bureš. Samozrejme, prebehla aj prvá fáza "neznáma", ale, keď sa každý s Projektově zoznámil a prebehlo niekoľko testovacích úkonov/projektov, bolo to už v pohode.

Malým strašiakom na začiatku bolo množstvo e-mailov, ktoré chodili zo systému, ak niekto vykonal zmenu. Všetko však bolo len otázkou individuálnych nastavení a výsledkom je, že všetci sú spokojní - emailov chodí menej a pritom je všetko zaznamenané vo vlákne komentárov k úlohe, čím sa odstránilo predchádzajúce hľadanie dohôd v e-mailoch.

„Každý využíva Projektově podľa svojich potrieb, niekto viac niekto menej, ale všetci ovládajú dôležitý základ, vedia si zobraziť konkrétne záležitosti, pridať komentár. Každý je včas informovaný. Postupne sa nám to rozdelilo na tých, ktorí majú manažérske funkcie a na tých, ktorí sú iba vedený a dostávajú informácie, čo a kedy kto od nich potrebuje. Je obdivuhodné, že sa k tejto modernej technológie pridali rovnako, ako mladšia tak aj staršia generácia kolegov a všetkým to vyhovuje - všetko je tak zrazu jednoduchšie, priehľadnejšie a nemáme zahltené stránky.”

Máte strach že u Vás by to s Projektově nefungovalo? Môžete si to hned teraz vyskúšať!
Idem do toho

Čím si ich Projektově na začiatku získalo?

  • Stráženie termínov
  • Zjednodušenie fungovania a poriadok v komplikovaných komunikáciách cez email
  • Priehľadné procesy vo firme
  • Eliminovanie komunikačného šumu
  • Rýchle učenie a orientovanie sa v systéme
  • Individuálne prispôsobenie systému
  • Mobilita- Projektově je k dispozícii odkiaľkoľvek a kedykoľvek

Sama pani konateľka ocenila, že vďaka Projektově sa nič nestráca a nemaže. Zatiaľ čo predtým bolo možné e-mail trvalo odstrániť, hoci aj omylom. V Projektově sú všetky, aj vyriešené projekty/úlohy/diskusie k dispozícii a „nič sa nestráca“.

Prvý projekt

Nekton produkty

Na začiatku Projektově slúžilo na to, aby bolo písomne ​​zaznamenané ČO, KEDY a KAM sa má dodať. Prvým projektom by sa teda dal nazvať „Proces dodávok a zavážok". Potom už bolo Projektově využívané aj na plánovanie jednotlivých úloh v marketingu a v interných záležitostiach.

Čo najviac cení na Projektově sám pán Bureš?

Zásadná a obrovská výhoda je pre pána Bureša stráženie termínov! Nielen u kolegov ale hlavne na vlastným úlohách. „Som kreatívny typ človeka, ale zároveň viem byť niekedy aj veľmi roztržitý, preto občas sám nad sebou potrebujem dohľad. Aj keby nikto z kolegov Projektově používať nechcel, vedel som, že ja sám ho potrebujem aby som mal dohľad nad sebou“

Nájde sa niečo čo Vám v Projektově chýba alebo nevyhovuje?

Pán Bureš spomenul, že by v NEKTON - Vrňata, s.r.o. ocenili možnosť hlasovania. Hlasovanie je dôležité napr. na ladenie ideálneho termínu schôdzky či výber víťazného grafického návrhu pre nový produkt. Našou potešujúcou reakciou však bolo, že táto funkcionalita v Projektově už funguje a klientovi sme poslali jednoduchý návod na nastavenie.

Funkciu hlasovanie si môžete pridať v nastavení na karte úlohy a hlasovať tak môžu všetci z úlohy.
Celý postup nastavenia hlasovania máte v nápovede tu: https://www.projektove.sk/napoveda/ulohy/ako-pridat-blok-hlasovania

A na záver prinášame niekoľko prínosových bodov od rodiny s tak silným príbehom:

  • Úlohy, ktoré je možné odškrtnúť
  • Stráženie všetkých interných termínov
  • Odstránenie komunikačného šumu
  • Jasný prehľad o stavoch
  • Nahradenie hlasovania, ktoré predtým bolo organizované po emailu
  • Aplikácia v mobile- pridanie záznamu odkiaľkoľvek
  • V Projektově sa nič nestráca/nemaže. Všetky vyriešené projekty/úlohy/diskuzie sú stále k dispozícii.

NEKTON - Vrňata s.r.o síce zatiaľ Projektově nevyužívajú na projekty v zameraní na dodávateľov a zákazníkov, ale aj na túto možnosť je systém pripravený. Najdôležitejšie je, že v interných procesoch sa Projektově stalo spoľahlivým partnerom, ktorý pomáha udržiavať firemný poriadok.

Pánu Burešovi veľmi pekne ďakujeme za to, že sa s nami v mene firmy NEKTON - Vrňata podelil o zkúsenosti z praxe, a firme prajeme aby aj naďalej úspešne plávala vo svete podnikania. Ďakujeme že sme súčasťou Vašich úspechov.

Silvia Urdová
Header Projektově
Vyskúšajte Projektově na 14 dní zadarmo
Nie je potrebná žiadna inštalácia. Systém Vám okamžite pošle prihlasovacie meno a heslo na váš e-mail.