Ako naši klienti v Zebu webdesign, podobne ako J. K. Rowlingová, našli cestu k efektivite

Zebu Webdesign

Ako si v Zebu webdesign vysvetľovali, čo je to vyrušovanie a k čomu nakoniec došli? Ako súvisí pílový list so sústredením, a čo je to flow? Ako dosiahnuť maximálneho výkonu a čo pre to môžete urobiť hneď? Prečítajte si prvý diel našej novej edície a získate cennú inšpiráciu.

To nemôžem ani vzdychať, ani mľaskať?

Tvorba webu, rovnako ako každá iná tvorivá činnosť, predpokladá plnú koncentráciu. V spoločnej kancelárii je sústredenie často ťažké. Finišujete s projektom a kolega sa vás potrebuje na niečo dôležitého opýtať. Robert Škarpa, šéf Zebu webdesign, už mal toho vyrušovania dosť. Tak jednoducho zakázal vyrušovanie pri práci.
„Konečne ticho. V kľude pracujem a zrazu počujem divné zvuky. Otočím sa a vidím kolegyňu, ako sa mľaskaním a vzdychaním snaží upútať moju pozornosť. Potrebovala poradiť. Chcela dodržať zákaz hovoriť, ale nemohla si pomôcť, tak na mňa mľaskala ako na koňa.“ rozpráva Robert. “Razantne som obmedzil vyrušovanie a rozhovory medzi sebou. Keď niekto pracoval, tak sme zakázali ho vyrušovať. Keď sa ráno prišlo do práce, pár minút sa pokecalo, ale potom už bol "kľud” dodáva. V niektorých firmách je vzájomná komunikácia, i tá súkromná, problémom, ktorý výplní celý pracovný deň. Pri prechode do inej firmy, kde je možnosť sústredenia jedinou cestou k dober odvedenej práci, je ťažké sa rýchlo prispôsobiť.

Ako súvisí pílový list so sústredením?

Nie je práca ako práca. Inak pracuje manažér, inak člen projektového tímu. Jedno však majú spoločné, každý sa potrebuje raz za čas sústrediť a tvoriť. Najlepšie nápady prichádzajú v stave tak zvaného flow – plynutie mysle. Flow je stav, keď sme zaujatí jedným cieľom, a napádajú nás kreatívne myšlienky. Nevnímame čas ani okolie – sme jednoducho trochu v tranze. Pokiaľ sme ale pri svojej práci neustále rušení, dochádza k tak zvanému efektu Pílového listu.

Vyrušovanie sú zuby na vašej práci. Efekt pílového listu.

Vľavo - os Y: výkonnosť. Dole - os  X: vyrušovanie, sú zuby na vašej práci.
Na začiatku práce krivka výkonnosti postupne stúpa hore. Nejaký čas trvá, kým sa dostaneme do plného sústredenia. Pri každom vyrušení mailom, telefónom, či kolegom však zase výkonnosť okamžite klesne. Z výskumu vyplýva, že návrat k maximálnej výkonnosti trvá 5 -10 minút. Krivka našej výkonnosti potom vypadá ako zuby píly. Sústredením postupne stúpa, rušením zase ihneď klesne. Naša práca nie je efektívna a do flow sa nikdy nedostaneme.

Hovorí sa, že „Každý z nás je päť minút denne géniom, len nikdy nevieme, kedy to príde.“ Pre geniálne chvíle však môžeme pripraviť podmienky.

Mnoho svetovo úspešných ľudí by nikdy nedosiahlo svojho úspechu, keby zanedbávali podmienky svojej práce. Napríklad spisovateľka J. K. columnslingová písala síce na počítači, ale bez akéhokoľvek pripojenia na sociálne siete. Keby sa nechala vyrušovať, možno by nikdy neohromila celý svet príbehmi o Harrym Potterovi.

Ako sa vyhnúť vyrušovaniu

Riešenia môžu byť rôzne. Niekedy pomôže iné usporiadanie kancelárie. Vo veľkých firmách už prišli na veľmi zaujímavé architektonická riešenia.

Niekedy postačí zmena organizácie vzájomnej komunikácie. „U nás v Projektově vyrušovanie tiež riešime. Preto sme si zaviedli „tiché dopoludnia“. Doobeda pracujeme na tvorivých projektoch. Tímové úlohy riešime až odpoludnia. Vieme, že odpoludnia budeme mať na seba čas. Skvelo nám to funguje.“ hovorí Zdeněk Solnický.

Vyskúšajte naše tipy na prácu bez vyrušovania

  • plánujte si sústredenú prácu
  • dohodnite sa s kolegami, kedy sa nebudete vyrušovať
  • zaveďte si „úradné hodiny“
  • stanovte čas na tímové úlohy a schôdzky
  • vypnite si na stanovenú dobu internet
  • nájdite si pokojné miesto

V Zebu webdesign na seba už nemľaskajú. Na pravidlo o vzájomnom nevyrušovaní si postupne zvykli. „Pokiaľ potrebujeme riešiť úlohy spoločne, dohovoríme si schôdzku prostredníctvom zdieľaného kalendára.“ hovorí Robert Škarpa. Vytvorte pre svojich päť minút geniality denne tie najlepšie podmienky. Nerušte sa.

Magdaléna Sikorová
Header Projektově
Vyskúšajte Projektově na 14 dní zadarmo
Nie je potrebná žiadna inštalácia. Systém Vám okamžite pošle prihlasovacie meno a heslo na váš e-mail.