Dosiahnite svoj cieľ disciplínou Terminátora

Dosáhněte svého cíle disciplínou Terminátora

 Slovo motivácia pochádza z latinského movere, čo znamená hýbať sa. Motivácia je sila, ktorá nás uvedie do pohybu a my vďaka nej dosiahneme ciele, ktoré sme si vysnívali. Ale aká tá sila musí byť, aby sme to skutočne dokázali? 

Silám, ktoré nás rozhýbu k činu, sa hovorí motívy. Motívy sú osobné príčiny určitého správania. Dôvody, prečo sa správane práve tak, a nie inak. Pochádzajú z vnútorného stavu či naladenia alebo pôsobením okolia. Pre silnú motiváciu potrebujete väčšinou mix obidvoch vplyvov.


 Hľadajte si svoje motivátory.   
Hľadajte si svoje motivátory


Vraví sa, že úspešní ľudia sú veľmi motivovaní. Ale je to naozaj iba motivácia, ktorá ich dovedie k úspechu?  Skutočne úspešní ľudia k dosiahnutiu svojho cieľa dodržujú, okrem sebamotivácie, aj disciplínu.

8 tipov, ako sa motivovať
  • Stanovte si cieľ.
  • Obklopte sa pozitívnymi ľuďmi.
  • Oceňujte sami seba za svoje úspechy.
  • Berte svoje chyby ako cennú skúsenosť.
  • Sú vaše motívy skutočne pozitívne a jasné?
  • Vyhýbajte sa nadmernému stresu, vyčerpanosť vás bude demotivovať.
  • Rozhodnite sa byť šťastní, uverte, že každý problém je iba dočasný.
  • Nezostaňte iba pri cieli, naplánujte si postupné kroky, ako k nemu dôjdete.
8 tipov ako na disciplínu
  1. Urobte to hneď, nič neodkladejte.
  2. Odmeňujte sa.
  3. Plánujte triezvo, neplánujte si viac úloh ako zvládnete.
  4. Pripravte si postupný plán a presný harmonogram.
  5. Dávajte si malé, ale jasné ciele.
  6. Najtažšie úlohy si plánujte na najproduktívnejšiu časť dňa.
  7. Vytvorte si rituály, a tie potom striktne dodržiavajte.
  8. Bojujte so zlozvykmi tým, že si naplánujete, kedy ich budete robiť (napríklad surfovanie po sociálnych sieťach).

Ako byť najlepším športovcom, svetoznámym hercom a guvernérom v jednom živote?

Áno, ten jediný človek, ktorému sa podarilo dosiahnuť všetky tieto ciele, je Arnold Schwarzenegger. Možno si hovoríte, ako vás tá hora svalov môže niečím inšpirovať? Predsudky bokom. Arnold je veľmi inteligentný a inšpiratívny človek. Hovorí sa o ňom, že čo si predsavzal, v tom bol najlepší. Jeho úspechy o tom svedčia.

V 1970 dosiahol najvyššiu métu pre kulturistov, vyhral majstrovstvá sveta kulturistov a získal titul Mr. Olympia. Potom ešte 7x.

V roku 1982 získava rolu vo filme Barbar Conan. Tento veľkoúspešný film naštartoval jeho kariéru najslávnejšieho a najpopulárnejšieho herca na svete. Dohromady hral v 50 filmoch, z ktorých sa niektoré doslova zapísali do histórie kinematografie, ako napríklad Terminátor.

V októbri 2003 sa stal po mimoriadnych voľbách 38. guvernérom štátu Kalifornia. Vo funkcii guvernéra zostal až do januára roku 2011.

Arnold dokáže skombinovať umenie sebamotivácie aj disciplíny. Svedčia o tom pravidlá, ktorých sa vo svojom živote drží.

6 pravidiel úspechu podľa Arnolda Schwarzeneggera

Verte v seba samého

Nemajte o sebe pochybnosti, nenechajte sa ovplyvniť a rozhodiť ostatnými. Pokiaľ do toho dáte všetko, tak máte šancu to dokázať. Nezhadzujte sami seba pred sebou a nehovorte, že niečo nedokážete.

Nepozerajte na pravidlá

Nejedná sa o porušenie zákonov, ale pravidiel, ktoré vytvorila spoločnosť. Nemáte vyštudovanú vysokú školu? To neznamená, že musíte skončit so slabo platenou prácou. Nikto z rodiny nikdy nepodnikal? To neznamená, že Vy nemôžete!

Ignorujte pochybovačov

Vždy, keď budete skúšať niečo nové, niečo, čo nikto okolo Vás ešte neskúsil, nájde sa množstvo ľudí, ktorí o Vás budú pochybovať. Dookola Vám budú tvrdiť, že je to nemožné, aj keď to sami nikdy neskúsili. Ignorujte ich, a makajte ďalej!

Dajte do toho všetko

Bojujte do posledných síl. Pokiaľ do toho dáte naozaj všetko, čo vo Vás je, tak to jednoducho vyjsť musí. Aj keď to nevyjde úplne podľa očakávaní, nemusíte ľutovať alebo mať výčitky. Urobili ste preto všetko, čo sa dalo.

Dávajte späť

Vráťte niečo svojej komunite, štátu alebo blízkym. Vyrástli ste v posilňovni, kde Vám radili skúsenejší? Teraz máte šancu to vrátiť, ponúknite svoju pomoc začiatočníkom alebo sa zapojte do prác na posilňovni.


 Musíš myslieť pozitívne, a sám seba naprogramovať na to, že zvíťazíš. Arnold Schwarzenegger   
„Musíš myslieť pozitívne, a sám seba naprogramovať na to, že zvíťazíš.”
Arnold Schwarzenegger


Z Arnolda je dnes starší pán, ale stále žije naplno. Občas si zahrá vo filme a sleduje politiku. Ani vo svojom veku 71 rokov nezanevrel na šport a pravidelne chodí do posilňovne. Na svojich sociálnych sieťach čulo komunikuje so svojimi fanúšikmi a je stále neskutočne cool.

Inšpirujte sa metódami úspešných osobností. Motivujte sa dobrými motivátormi a nezabúdajte na disciplínu, bez ktorej to jednoducho nejde. Nečakajte až budete v olympijskej forme, aby ste mohli začať trénovať. Trénujte, aby ste sa do olympijskej formy dostali. 

Magdaléna Sikorová
Header Projektově
Vyskúšajte Projektově na 14 dní zadarmo
Nie je potrebná žiadna inštalácia. Systém Vám okamžite pošle prihlasovacie meno a heslo na váš e-mail.